Tájékoztató a német szakképzési rendszerről

 

 

A GSI-SLV-ról

A GSI – Gesellschaft für Schweißtechnik International mbH-t 1999-ben hozta létre a DVS (Deutscher Verband für Schweißen und verwandte Verfahren e.V.) négy SLV (Schweißtechnischen Lehr- und Versuchsanstalten) összevonásával.

A GSI non-profit gazdasági szervezet, amely tevékenységét semlegesen végzi, összekötő kapocsként működik a magánszemélyek, a kis-és nagyipari gazdasági szervezetek, vállalatok, a hatóságok és a kutató intézetek között. A GSI hatékonyan egyesítette a hegesztés, vágás és anyagvizsgálat területén több mint 80 éves szakmai tapasztalattal rendelkező hegesztő intézeteket. A GSI aktívan közreműködik a képzés, a tanácsadás, a szakvéleményezés, a kutatás, a fejlesztés és a tesztelés folyamataiban. Ezenkívül célja a technológiai tudás továbbadása Németországban és külföldön egyaránt, biztosítva ezzel a magas színvonalú szakmai kompetenciát a hegesztés, vágás, anyagvizsgálat területén.

A fenti szakterületek nagy múltra visszatekintő ismerete adja a GSI-SLV elméleti és gyakorlati képzéseinek hátterét. A képzések mindegyike megfelel a német technikai előírásoknak, a vonatkozó szabványoknak, a DVS, az EWF, valamint az IIW által meghatározott irányelveknek.

A GSI-SLV által biztosított képzések általános jellemzői

A hegesztőképzések köre az általános hegesztőtől, a hegesztő instruktoron át a hegesztőmérnökig terjed. A fentieken kívül szintén teljes mélységében kerülnek oktatásra a kötések, a mechanikus illesztések, valamint a felületkezelés (korrózió védelem, hőkezelés) témakörei. Az alapképzést követően rendszeres továbbképzéseken való részvételre is van lehetőség.

Elméleti képzés

Elméleti oktatás és képzés az alábbi főbb témákban elérhető:

hegesztők oktatása; hegesztés-illesztés-vágás; gyártói minősítés – tanúsítás – engedélyezés; anyagvizsgálat; korrózióvédelem; felületkezelés; általános munkavédelem

Az általános elméleti képzéseken túl a GSI-SLV átfogó konferenciaprogramot és elméleti előadásokat, továbbképzéseket is szervez, amelyek Németország szerte több helyszínen is elérhetőek.

A képzéseket vezető oktatók és előadók mindannyian tapasztalt szakemberek; olyan mérnökök és technikusok, akik folyamatosan frissítik és fejlesztik szakmai ismereteiket a legújabb információk, kutatási eredmények alapján.

Gyakorlati képzés

Hegesztők gyakorlati képzése

A GSI által szervezett „Nemzetközi hegesztő” képzés a Nemzetközi Hegesztési Intézet (International Institute of Welding –IIW) által kiadott előírások és irányelvek alapján kerül megvalósításra. A képzés két részből, elméleti oktatásból, valamint gyakorlati képzésből áll. Az egyes részeket követően a résztvevők vizsgát tesznek, amelynek tartalmát és formáját a DIN EN 287, valamint a DIN EN ISO 9606 szabványok határozzák meg.

A képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a különböző hegesztési eljárásokat, az anyagok viselkedésének jellemzőit, a vonatkozó szabványokat, a biztonsági előírásokat, valamint próbadarabokon a gyakorlatban is elsajátítsák a hegesztés munkafolyamatait. A képzés biztosítja a résztvevő számára azokat az átfogó készségeket és kompetenciákat, amelyek a gyártás és az összeállítás során a gyakorlati munkavégzéshez szükségesek.

Hegesztők minősítése

A hegesztők készségeinek mérésére kidolgozott vizsgarendszert a DIN EN 287 és DIN EN ISO 9606 nemzetközi szabványok határozzák meg, valamint biztosítják egy meghatározott tevékenység minőségét.

Speciális képzések

A hegesztőképzések terén számos olyan speciális terület és szabályozás létezik, amelyeket nem csak kizárólag a DIN EN 287 és a DIN EN ISO 9606 szabványok határoznak meg. Léteznek olyan területek, amelyek ezen kívül speciális további készségeket, szaktudást igényelnek. A GSI ezeken a területeken is szervez speciális, a megrendelői igénynek megfelelő tartalmú képzéseket.

Elérhető szakmai képzések