Az EU folytatja az alkatrészgyártó kartellek elleni akciót

Miközben az autógyártók gyengébb utolsó negyedévre készülnek, az EU versenyjogi illetékesei várhatóan folytatják az autóipari beszállítók árkartellezése ellen indított hadjáratukat.

Tavaly november óta a múlt hónapban bővült a legkisebb mértékben az EU autópiaca. Amíg júliusban még 5,6 százalékkal kelt el több személyautó, mint egy évvel korábban, augusztusban már csak 2,1 százalékkal emelkedett 670 ezer darabra.

Az ugyan nem meglepő, hogy augusztusban lanyhul az autópiac, hiszen a tartós fogyasztási cikkek forgalma ekkor a legalacsonyabb. De arra még nemigen volt példa, hogy mindhárom német prémiummárka eladásai egyaránt csökkenjenek, mégpedig jóval nagyobb mértékben, mint amennyivel a hazai piac szűkült. A legnagyobb autóvásárló Németországban 0,4 százalékkal 213 ezerre, Franciaországban 2,6 százalékkal 83 700-ra Olaszországban pedig 0,2 százalékkal 53 200-ra mérséklődött a forgalom. Elemzők attól tartanak, hogy a lendület tovább csökkenhet az unióban. A nagy piacok közül egyedül a brit bővül kitartóan: ezúttal 9,4 százalékkal 72 ezer fölé emelkedtek az eladások.

 

Forrás: VG.hu - Teljes cikk