VÁLTOZÁS A GÉPKEZELŐ SZAKKÉPESÍTÉSEKNÉL!


A szakminisztérium a 17/2010. (XI.25.) NFM rendelettel a Könnyűgépkezelő és Nehézgépkezelő szakképesítéseket megszüntette. Helyükbe a kezelni kívánt géptől függően az alábbi végzettségek léptek:

- Targoncavezető,
- Emelőgépkezelő (kivéve targonca),
- Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő
- Energiaátalakító-berendezése kezelője,
- Alapozás, közmű- és fenntartási-gép kezelő,
- Útépítő- és karbantartógép kezelő,
- Építési anyagelőkészítő gép kezelője. 

Mindegyik szakképesítés-elágazás (Targoncavezető, Emelőgépkezelő (kivéve targonca), Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő, stb…) OKJ-s végzettséget ad, ami megfelel az Emelőgép Biztonsági Szabályzat előírásainak. Egyes esetekben a jogszabály az OKJ-s végzettségen felül a munkavégzéshez előírja a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által kiadott "gépkezelői jogosítvány" szükségességét is. FIGYELEM! A hatályos jogszabály, vagyis a 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet szerint, a korábbi 6/1980. (I.25.) ÉVM-KPM együttes rendelet alapján kiadott „Építőgépkezelői jogosítvány” (mustársárga jogosítvány) csak a már bejegyzett géptípus kezelésére jogosít 2015. december 31-ig. Korábban az Építőgépkezelői jogosítványba konkrét géptípusokat jegyeztek be (pl. 3332 - elektromos villás targonca 5t alatt), és csak azokkal a géptípusokkal lehetett dolgozni, ami a jogosítványban szerepelt. Azonban a 40/2009. (VIII.31.) KHEM rendelet hatályba lépését követően az új Gépkezelő jogosítványba már gépcsoportokat jegyeznek be, ennek megfelelően, a jogosítványba bejegyzett gépcsoporthoz tartozó összes gépet lehet vezetni.

A jogszabály következő targonca gépcsoportokat különbözteti meg:
- vezetőüléses targonca
- vezetőállásos targonca
- gyalogkíséretű targonca.

Tehát jelenleg, ha egy munkavállaló egy vezetőüléses targoncára gépkezelői vizsgát tesz, akkor mindegy, hogy a targonca elektromos, gázos vagy dízel, mindegy hogy homlokvillás vagy oldalvillás, mindegy hogy mekkora súlyt emel, a vizsgát követően minden „üléses” targoncát jogosult vezetni. Ha vizsgát tesz gyalogkíséretű targoncára, akkor pedig minden gyalogkíséretű targoncát kezelhet.

Vagyis:
Minden targoncavezetőnek szakirányú végzettséggel kell rendelkeznie. Ez lehet a korábban megszerzett Könnyűgépkezelő vagy Nehézgépkezelő, illetve Targoncavezető OKJ-s végzettség. Amennyiben ezen OKJ-s végzettségek valamelyikével nem rendelkezik, akkor először a Targoncavezető OKJ-s szakképesítést kell megszerezni, majd ezt követően kerülhet sor az NKH-s gyakorlati vizsgára a gépkezelő jogosítványért. A 2009. előtt kiadott építőgépkezelő jogosítvánnyal a jogszabály szerint azt és csakis azt a gépet jogosult vezetni 2015. december 31-ig, amely géptípus be van jegyezve (Ekkor is kötelező a munkavégzéshez az OKJ-s bizonyítvány megléte és az érvényes orvosi bejegyzés a jogosítványba).