Tájékoztató a német szakképzési rendszerről

 

 

Védőgázas ívhegesztő

Gas-Shielded Metal-Arc Welding

A németországi GSI-SLV képzőközpont képzési programja alapján

Védőgázas ívhegesztést a fémgyártás szinte minden területén alkalmaznak. Alkalmazási területe a lemezgyártástól a vastagfalú acélszerkezet-gyártáson át a nehézipari termelésig terjed. Az acél hegesztése során a hegesztett felületet aktív védőgázzal (MAG) óvják meg a levegő beáramlásától. A színesfémeket nemesgázok felhasználásával hegesztik.

A németországi GSI-SLV képzőközpont által szervezett és lebonyolított védőgázasívhegesztő képzést, azoknak ajánljuk, akik szeretnének a legkorszerűbb szakmai ismeretek birtokában egy olyan foglalkozást elsajátítani, amellyel akár magyarországi, akár külföldi gyártó-termelővállalatoknál sikeresen tudnak elhelyezkedni, és mind anyagilag, mind szakmailag megbecsült munkakörben dolgozni.


A képzésen való részvételhez előírt feltételek:

  • nyolcadik évfolyam elvégzésével tanúsított alapfokú iskola végzettség
  • betöltött 18. életév
  • egészségügyi alkalmasság
  • német vagy angolnyelv-ismeret

A képzés teljes óraszáma: 160 óra/modul (16 óra elmélet, 144 óra gyakorlat)

Intenzitás: napi 8 óra

Képzési tartalom, témakörök és követelmények:


1. modul

DWS-IIW/EWF M1-2 Nemzetközi sarokvarrat hegesztő (International Fillet Welder)

A modul elvégzését és a sikeres vizsgát követően a résztvevő az DIN EN 287-1 szabvány szerint kiállított bizonyítványt szerezhet.


2. modul

DWS-IIW/EWF M3-4 Nemzetközi lemezhegesztő (International Plate Welder)

A modul elvégzését és a sikeres vizsgát követően a résztvevő a DIN EN 287-1 szabvány szerint kiállított bizonyítványt szerezhet.


3. modul

DWS-IIW/EWF M5-6 Nemzetközi csőhegesztő (International Tube Welder)

A modul elvégzését és a sikeres vizsgát követően a résztvevő a DIN EN 287-1 szabvány szerint kiállított bizonyítványt szerezhet.


Az értékelés rendszere:

  • A képzési modul befejeztével a résztvevők írásbeli és gyakorlati vizsgán vesznek részt.
  • Az írásbeli vizsga a képzés elméleti anyagára épül, amelynek során egy 20 kérdésből álló feladatsort kell minimum 70%-os eredménnyel megoldani.
  • A gyakorlati vizsga során egy mintadarab hegesztését kell a képzés során tanultak alapján elkészíteni.


Megengedett hiányzás: az óraszám max. 10%-a, azaz max. 16 óra/modul


A képzés moduljai egymásra épülnek, de megfelelő előképzettség esetén a résztvevő felmentést kaphat az 1. modul képzési részén való részvétel alól.

A GSI-SLV fenntartja magának a jogot, hogy a képzés indítását követően egy héttel kompetencia tesztet végeztessen a résztvevőkkel. Amennyiben a résztvevő a teszt eredménye, és két egymástól független szakoktató írásbeli szakvéleménye alapján nem rendelkezik a hegesztő munkakör betöltéséhez szükséges kompetenciákkal, GSI-SLV javasolhatja a képzés befejezését.


A képzés helyszíne: a GSI-SLV képző-és oktatóközpontja, Gelsenkirchen, Németország

 


​A GSI-SLV és a Movers and Shakers Oktatási Kft. által szervezett szakmai képzésekkel kapcsolatos további operatív információkat talál a GY.I.K. menüpont alatt, továbbá ügyfélszolgálatunk munkatársai készséggel állnak rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken: kapcsolat